1-3 dagars leveranstid

säkra betalningar med Klarna

30 dagars öppet köp

eller

så här spelar du padel

Reglerna inom padel kan vid första anblick verka svåra och det är mycket att hålla reda på, men det bästa sättet är att spela med någon som kan och ”learn by doing”. Här kommer en bra sammanfattning och några tips.

Serve

Let ́s start the game. För att starta padelmatchen måste ni göra en serve. En serve i padel måste slås under midjehöjd på spelaren som utför serven. Vid en serve måste ni även studsa bollen i marken innan tillslag görs. En viktig sak att tänka på är att studsen ska ske bakom egen servruta, mellan mittlinjen och sidoväggen. Vid serve måste minst en fot vara i marken och det är inte tillåtet att gå, springa eller hoppa.

När en serve slås måste bollen gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är godkänd om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den studsar i motståndarens galler är den felaktig. Vid start av ett nytt set så väljer man vem som börjar serva och ifall man vill byta servemottagarsida.

I padel har ni två servemöjligheter. Vilket betyder att om ni missar sin första serve har ni alltid en chans till. Skulle ni däremot missa er andra serve räknas det som dubbelfel och motståndaren får poäng. Skulle bollen nudda nät vid serve innan den går över ska den slås om.

Vem som börjar serva och val av planhalva i en match bör avgöras genom att singla slant. Paret som vinner får då välja:

- A: Att vara servare eller mottagare och motståndarna får då välja sida

- B: Sida av bana och då får motståndarna välja att bli servare eller mottagare

- C: Begära att motståndarna väljer först

Retur av serve

När ni tar emot en serve måste ni vänta med att slå bollen tills den studsat i serverutan. Efter att bollen studsat i serverutan kan spelaren välja att slå bollen innan eller efter det att den träffar i glasväggarna. Bollen får dock aldrig studsa mer än en gång på egen sida.

Mottagarna av serven bestämmer själva vem av spelarna i paret som ska returnera i forehand- respektive backhand-rutan. När paret bestämt ordningen kan den inte ändras under setet, utan kan först ändras vid början av påföljande set. Den som utför serven får inte serva förrän mottagande spelare är redo.

Spelet

Under spelets gång får bollen studsa max 1 gång på egen sida. En spelare kan välja att returnera bollen på volley eller låta bollen studsa, direkt eller efter väggkontakt, men bara en gång i marken.

Mottagaren kan returnera bollen direkt tillbaka till motståndarnas planhalva eller alltså låta bollen studsa i vägg på egen sida, ”valla” bollen, för att slå tillbaka den. Om bollen däremot träffar stängslet på egen sida så vinner motståndaren poängen.

I padel räknas poäng på samma sätt som i tennis, det vill säga bäst av 3 eller 5 set. I varje set gäller det att vinna 6 game. I ett game räknas poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. För att ett game ska avgöras måste man vinna med två poäng. I en match där ställningen är 40-40, måste man alltså vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

För att vinna ett sett ska ni se till att först komma till 6 vunna game. I en match där ställning är 5-5, i sets, så spelar man till 7 vunna game. Vid en ställning om 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Ett tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där ni också måste vinna med minst två poäng.

Padelväggarna

Padelbanan är inramad av galler och glasväggar. Som spelare får du använda dig av väggarna under spelet men självklart finns det några regler du måste förhålla dig till. När ni ska ta emot en boll kan ni låta den studsa upp i glasväggen efter att den har studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Det är också tillåtet att slå bollen via sin egen vägg för att därefter få över bollen till motståndarens sida.

Bollen är även levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (undantag vid serve). Slår ni bollen i gallret på er egna sida förlorar ni den bollen. Regeln som råder på sin egen planhalva är att ni endast får använda er av glasväggen. Om boll går direkt i motståndarens galler/glas och inte studsar i marken först är bollen förlorad.

Hur vinner ni poäng i padel?

I padel vinner ni poäng om:

- Motståndaren slår bollen i nät.

- Motståndaren slår bollen direkt i en av väggarna utan att studsa i marken först.

- Motståndaren slår bollen i eget galler.

- Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.

- En motståndare träffas av bollen.

- Motståndarens rör nätet/nätstolpen eller er del av buren.

- Motståndaren gör två servefel.

- Om motståndaren slår bollen innan den går över nätet.

Padelbollar

Enligt regelverket ska en padelboll ha en diameter på 6,35-6,77 centimeter. Vikten på en padelboll är ca 56-59,4 gram. Under officiella tävlingar ska bollarna vara godkända av I.PF. for the game of padel. Bollen ska vara tillverkad i gummi, ha en sfärisk form med en jämn yta i vit eller gul färg.

Racket

Padel är en racketsport. Ett padelrack har två beståndsdelar, huvud och handtag. Rackets träffyta har ett obegränsat antal cylindriska hål. Hålen måste vara minst 4 cm från kanten hålen kan ha en större diameter eller en annan form så länge det inte onaturligt påverkar spelet.

Racketen får inte te sig på sådant vis att det skapar någon form av förvirring eller störa övriga med och motspelare, inte heller ha en reflekterande yta eller skapa ljud som på något sätt kan påverka eller störa under spelet. Racketen måste ha en icke-elastisk band/rem med en maximal längd på 35 cm fastsatt i handtaget som måste sättas runt handleden som skydd mot olyckor. Användningen är obligatorisk. Racketen får inte ha någon synlig eller hörbar enhet som kan kommunicera, varna eller ge instruktioner till spelaren under spelet. Under en match är det tillåtet att byta till ett annat rack. Dock inte under samma poäng/boll.

Sidbyte

Under en match byter spelarna sida när antalet spelade game är ett udda nummer. Om det blir en "tie break" byter spelarna sida efter varje 6:e poäng.

Spel utanför plan

Padel är den racketsport där bollen fortfarande är i liv utanför planen. Så skulle det vara så att en spelare smashar bollen på din planhalva och den rör sig utanför buren har du som spelare fortfarande möjligheten att slå in bollen i buren innan den nuddar marken utanför. För att det ska vara möjligt att spela utanför banan måste varje planhalva vara försedd med två ingångar.

Missbruk av racket eller utrustning

På banan är det ordning och reda som gäller. Spelare får inte någon gång under matchen kasta, medvetet slå på någon del av banan, i marken, på nätet, domarstolen, väggar, metallgaller eller någon annan del av anläggningen med sitt padelrack. Ni får inte heller kasta eller slå bollen våldsamt mot spelare eller ut från planen.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info