1-3 dagars leveranstid

säkra betalningar med Klarna

30 dagars öppet köp

eller

från okänd doldis till populär kändis

Det finns liknande racketspel som förekom på engelska kryssningsfartyg redan på 1920-talet. Men hur den fantastiska sporten padel uppfanns kan du läsa om här nedan och den är intressantare än vad du tror.

Padel som vi känner till sporten idag uppkom i Acapulco Mexico 1969. Då Alfonso de Hohenlohe, en spansk prins, var där och besökte sin vän Enrique Corcuera och hans hustru Vivianna (före detta Miss Argentina) .Corcuera hade 1962 byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt. En anläggning med väggar på alla sidor om planen för att skona grannarna från oljud. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på ett liknande sätt som i squash och man använde ett perforerat rack.

På hans födelsedag fick han en present av sin fru Viviana: den första officiella regelboken i det spel vi sedan kom att kalla för padel. Efter lite förändringar av reglerna både för spelet och spelplanen så fattade Prins Hohenlohe sådant tycke för spelet att han lät bygga de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol. Miljonären Julio Menditenguia från Argentina var god vän till Hohenhole och bestämde sig efter besök i Marbella att helt enkelt ta sporten till sitt hemland. Där den nu är störst med flera miljoner utövare.

I slutet av 80-talet uppfann den mobila banan med glasväggar – en bana som kunde monteras i sporthallar och som gjorde att publiken kunde se spelet på ett helt nytt sätt.

Världsmästerskap i padel arrangerades första gången år 1992. Den som tog padel till Sverige heter Thommy Andersson från Båstad. Han upptäckte sporten under en resa till Marbella och blev helt uppslukad av den. Han såg en äldre man och en liten pojke som spelade mot två tjejer och tänkte att detta måste vara något speciellt. Efter några resor till hade han bestämt sig: han skulle bygga en egen bana.

Han byggde en bana i trä i Grevie utanför Båstad 1998 tillsammans med sin son. Där 20-30 entusiastiska padelspelare tränade regelbundet. Året därpå arrangeras ett EM i Waterloo i Belgien. För att vara med krävdes det ett svenskt padelförbund. Något som snabbt fixades. Och ett herrlag och ett damlag åkte med Thommy i hyrbuss ner till Belgien. Killarna klarade inte gruppspelet, men damerna kammade hem ett brons. Tävlingen vanns för övrigt av en viss Carolina Navarro Björk. Sverige hade alltså en enda bana att spela på – ett hemmabygge – och lyckades ändå ta medalj på EM. Vilken prestation!

Padel exploderade på riktigt i Sverige först när tennisstjärnan Jonas Björkman och schlagerprofilen Måns Zelmerlöw tillsammans öppnade ett padelcenter i Stockholm 2014. Padel blev snabbt en favoritsport för idrottskändisar. Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg var tre som snabbt förälskade sig i spelet. Idag är det flera idrottsprofiler som är delägare i padelcenters: Peter Forsberg och Marcus Rosenberg till exempel.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info